Skip to Content

Kastraatioresistentin eturauhassyövän hoidon seuranta

PSA on tärkeä merkkiaine levinneen kastraatioresistentin eturauhassyövän hoidon tehon seurannassa, muistuttaa osastonylilääkäri Petteri Hervonen HUSin Syöpäkeskuksesta.

”Jos uusilla lääkeaineilla saavutetaan nopea PSA:n lasku, pääsääntöisesti kyse on hyvästä hoitovasteesta. On myös pidettävä mielessä, että säännöllistä kuvantamistutkimusta tarvitaan hoitovasteen määrittelemiseksi – ja potilaalla saattaa esiintyä ristiriitaa PSA- ja kuvantamistutkimusten välillä.”

Kansainvälisissä suosituksissa standardikuvantamismenetelmä on yhä vartalon tietokonekerroskuvaus. Suomessa yleistyy myös PSMA-PET-kuvantaminen, joka soveltuu parhaiten varhaisen taudin relapsin toteamiseksi.

”Kun PSA nousee ja epäillään sairauden relapsia, PSMA-PET-tutkimus saattaa herkästi näyttää taudin paikallisen relapsin, jolloin paikallishoito saattaa olla vielä mahdollista. Metastaattisen, kastraatioresistentin eturauhassyövän hoitovasteen seurannassa PSMA-PET:llä ei vielä ole sellaista jalansijaa kuin vartalon TT-tutkimuksella.”

Kolmas ja oleellinen asia hoidon tehon seurannassa on Hervosen mukaan tietenkin potilaan vointi.

”Oireiden progressio on merkittävä päätetapahtuma. Potilasta täytyy tavata säännöllisesti ja hänelle tulee tarjota mahdollisuutta sähköisiin seurantajärjestelmiin. Niitä on esimerkiksi HUSissa otettu menestyksekkäästi käyttöön.”

[insert_webinar id=117679 chapter=null ]

Back to top