Kuusi kysymystä rasvamaksasta

Best Practice Nordic | TOUKOKUU 2020 | Gastroenterologia |

Rasvamaksa vaanii vyötärölihavia ja niukasti liikkuvia suomalaisia. Diabeetikolle se on erityisen vaarallinen, kertoo gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg. 1. Miksi rasvamaksa on Suomessa jo kansantauti? Siksi, että se kehittyy usein keskivartalostaan lihaville ja liikkumattomille henkilöille. Suomalaisista aikuisista jo enemmistö on ylipainoisia, ja liian harva jaksaa harrastaa liikuntaa säännöllisesti. Arviolta 70–80 prosentilla vyötärölihavista on rasvamaksa, joka tarkoittaa sitä, että yli 5 % maksan soluista on rasvoittunut. Rasvamaksan riski kasvaa, jos vyötärön ympärysmitta on naisella yli 88  ja miehellä yli 102 senttiä. Ylipainon lisäksi tyypin 2 diabetes, verenpainetauti sekä korkeat kolesterolit kasvattavat rasvamaksan riskiä. 2. Miten herkästi rasvamaksa kehittyy maksakirroosiksi? Kirroosin kehittyminen on harvinaista. Useimmille niille, joilla on rasvamaksa, ei koskaan tule maksakirroosia. Joillakin taas maksasairaus etenee hitaasti ja maksa menee kirroosiin vuosikymmenten kuluessa rasvoittumisen alkamisesta. Sitten on potilaita, joilla kirroosi kehittyy suhteellisen nopeasti, 10–20 vuodessa. Vuosittain noin tuhat suomalaista kuolee maksakirroosiin. Määrän odotetaan tulevina vuosina lisääntyvän väestön ylipainoepidemian seurauksena. 3. Kuinka moni rasvamaksapotilas kehittäätulehduksellisen rasvamaksataudin? Viidennes rasvamaksan omaavista henkilöistä kehittää jossakin vaiheessa tulehduksellisen rasvamaksataudin, steatohepatiitin, ja tulehtuneeseen maksaan alkaa kehittyä sidekudosta eli fibroosia. 4. Miksi tyypin 2 diabetes on lisäriski rasvamaksalle? Tyypin 2 diabetes on oma, itsenäinen riskitekijänsä rasvamaksalle samalla tavalla kuin liiallinen alkoholin käyttö tai vyötärölihavuus. Diabeteksen ja maksakirroosin riskisuhteen arvellaan liittyvän insuliiniresistenssiin ja aikuistyypin diabeteksen taustalla yleensä olevaan metaboliseen oireyhtymään. Tyypin 2 diabetesta sairastavista aikuisista arviolta kahdella kolmasosalla on rasvamaksa. 5. Miten iso vaaratekijä alkoholi on rasvamaksalle? Rasvoittuneelle maksalle vähäinenkin alkoholi on vaaraksi, sillä se kasvattaa kirroosin riskiä. Rasvamaksan omaavilla henkilöillä vakavan, oireisen maksataudin riski kaksinkertaistuu jo 10–20 grammasta mitä tahansa alkoholia päivässä verrattuna niihin, jotka eivät käytä alkoholia ollenkaan. Jo yksi tai kaksi ravintola-annosta sisältää helposti tuon määrän alkoholia. Rasvamaksapotilaan on siksi viisainta rajoittaa alkoholinkäyttönsä minimiin tai lopettaa kokonaan – maksaterveydelle turvallista annosrajaa ei ole. 6. Miten rasvamaksa vaikuttaa diabeteksen hoitotasapainoon ja liitännäissairauksien kehittymiseen? Rasvamaksa voi osaltaan pahentaa insuliiniresistenssiä. Rasvoittunutta...