Uusi tutkimus valottaa melanoomasolujen viestintää mikrorakkuloiden välityksellä

Kirsi Rilla | Huhti 2020 | Ihotaudit | Onkologia ja Hematologia |

Kirsi Rilla
Yliopistotutkija, dosentti
Biolääketieteen yksikkö,
Itä-Suomen yliopisto

Melanoomasolut pystyvät lisäämään kohdesolujen pahanlaatuisia ominaisuuksia erittämiensä mikrorakkuloiden välityksellä. Tässä viestinnässä hedgehog-viestinvälitysreitti, hyaluronaani ja niiden välinen positiivinen palautemekanismi ovat keskeisessä roolissa. Hiljattain julkaistu tutkimus* valottaa, miten melanoomasolut vaikuttavat muihin soluihin erittämiensä mikrorakkuloiden avulla. Tutkimus osoitti, että melanoomasolujen erittämät mikrorakkulat vahvistavat kohdesolujen pahanlaatuisia ominaisuuksia niin sanotun hedgehog-viestinvälitysreitin kautta. Tieto voi auttaa kehittämään melanooman hoitoa ja diagnostiikkaa. Hedgehog-viestinvälitysreitti Elimistömme toimintaa säätelevistä mekanismeista monet ovat säilyneet evoluution aikana, joten samat geenit ohjaavat kaikkien monisoluisten eläinten kehitystä ja toimintaa. Yksi esimerkki geenien säilymisestä on niin sanottu hedgehog-viestinvälitysreitti. Erikoisen nimensä tähän reittiin liittyvä geeniperhe on saanut alun perin siksi, että sen mutaatio teki banaanikärpäsen toukasta siilimäisen piikikkään – hedgehog on suomeksi siili. Kaksi geeniperheen jäsentä, Indian hegdehog ja Dessert hegdehog, on nimetty siililajien mukaan, ja kolmas, Sonic hedgehog, on nimetty tutkijoiden vitsinä videopelihahmon mukaan. Nisäkkäillä hedgehog-geeniperheen jäsenet ovat välttämättömiä sikiönkehityksen säätelijöitä, mutta ne ovat yhteydessä myös kantasolujen jakautumiseen myöhemmissä kehitysvaiheissa ja jopa aikuisella. Viimeaikaisten tutkimusten perusteella niiden ilmeneminen on myös yhteydessä moniin eri syöpätyyppeihin, kuten ihosyöpiin.1 Mikrorakkulat kuljettavat solujen viestejä, mutta niihin voidaan pakata myös lääkkeitä Perinteisen ajattelun mukaan elimistön viestit, kuten kasvutekijät ja hormonit, kulkevat vapaana verenkierrossa. Uuden käsityksen mukaan osa viesteistä pakataan kuljetusta varten, mikä suojaa viestejä hajoamiselta ja auttaa niiden kohdentamisessa oikeaan osoitteeseen. Mikrorakkulat eli solunulkoiset vesikkelit ovat soluista kuroutuvia pieniä, kalvon ympäröimiä pallomaisia pakkauksia, jotka toimivat luontaisina viestien kuljettajina elimistössämme.2 Ne säätelevät elimistön toimintaa jo sikiökaudella, imeväisellä äidinmaidon välityksellä ja kudosten uusiutuessa läpi elämän. Myös syöpäsolut käyttävät niitä viestien lähettämiseen ja ympäristönsä muokkaamiseen oman kasvunsa edistämiseksi. Niiden koostumus heijastaa alkuperäisen solun koostumusta, joten ne toimivat lupaavina biomarkkereina syövän ja muiden kansansairauksien, kuten metabolisten ja neurogeneratiivisten sairauksien ja erilaisten tulehdusten, varhaisessa diagnostiikassa. Lisäksi vesikkelit toimivat lupaavina ja monipuolisina välineinä lääkkeiden kuljettamiseen monien sairauksien ja vaurioituneiden, hitaasti uusiutuvien kudosten, kuten nivelruston, hoidossa. Diagnostisen ja terapeuttisen arvonsa lisäksi vesikkelit ovat keskeisiä normaalin elimistön toiminnan ja...